Ja, vi vet att det är lite tjatigt, men läs det här. Din hud kommer att tacka dig! Efter 19 år i branschen har vi hunnit samla på oss allt du behöver veta för hur du ska sola för en vacker och hållbar solbränna – och samtidigt skydda huden.

 

Du är värd en vacker solbränna och ett liv utan hudcancer. Det är en tråkig nyhet som du dock bör vara medveten om. Antal fall med hudcancer har fördubblats på bara tio år. Närmare 60,000 människor drabbas varje år av denna lömska cancerform, och tyvärr ökar antalet för varje år. Enligt ett stort antal rapporter är orsaken bakom den skenande ökningen att folk idag reser mer samtidigt som de glömmer att smörja in sig. Du behöver inte vara en av dem, om du bara vet hur du skyddar dig. Det finns flera skäl till att skydda sin hud mot solen. Hudcancer må vara den allvarligaste orsaken, men visste du att det är solen som står för 90 % av hudens åldrande, uppkomsten av pigmentfläckar och ojämnheter?

När huden utsätts för solens UV-strålar frisätts en stor mängd fria radikaler. De fria radikalerna är cellernas fiender. Deras aggressiva beteende bidrar till att våra friska hudceller dör och åldras i förtid, med resultatet att huden ser äldre, grövre och gropigare ut. Men vem vill tacka nej till det underbara ljuset, till en vacker solbränna och det viktiga D-vitaminet? Du ska självklart inte undvika solen. Glöm bara inte bort de skador du kan få på sikt. Även du som har en annan bakgrund och kanske en något mörkare hy. De allra flesta som lever i Skandinavien har brist på D-vitamin, vilket automatiskt resulterar i att även den mörkare huden förlorar sitt naturliga. Med andra ord, det är alltid viktigt att skydda sig mot solen, oavsett hudtyp! Vi på Beauty & Medicalteam har under de senaste 15 åren behandlat många som drabbats av pigmentfläckar, spruckna kärl och soleksem. Allt på grund av att de solat utan att skydda sig.

Skin burn classification

Detta är de tre vanligaste skador orsakade av alltför intensiv solning och/eller bristande solskydd. För en del har det räckt med att de bränt sig rejält en gång, för att skadorna ska bli permanenta, även om de inte börjar synas förrän långt senare. Visst ska du njuta av solen och ljuset, kom bara ihåg att skydda dig!

Blir jag brunare om jag använder en högre solskyddsfaktor (SPF)?
Ja! Hur kommer det sig? När vi är i solen börjar pigmentcellerna i huden – de som skapar själva solbrännan – att röra sig uppåt, mot ytterhuden. När du smörjt in dig med en högre solskyddsfaktor (SPF) hinner pigmentcellerna upp till ytan utan att bränna sig. Du blir brun istället för röd.

Varför ska pigmentcellerna upp till ytan?
Därför att det är pigmentcellerna som gör oss solbrända. Pigmentcellerna är nämligen bruna, men de behöver tid på sig för att kunna ta sig upp, lägga sig på ytan och göra oss vackert solbrända och sommarbruna. Med en låg solskyddsfaktor stressas pigmentcellerna. En del av dem dör på vägen, andra klumpar ihop sig och ger oss fula fläckar. Det får alltså inte gå för fort. Om du har fått “färg” efter en timme, så är har du troligtvis fått en mild brännskada. Det är nämligen omöjligt för pigmentcellerna att nå upp till ytan så snabbt. Det är alltså inte solen som färgar huden. Det som gör oss solbrända är vårt naturliga skydd, pigmentcellerna, som lockas upp av UV-strålar. Om du har ett genetiskt anlag för många pigmentceller, så blir du brunare än andra, även om de är längre i solen än du.

Hur kan jag maximera min solbränna?

  • Var försiktig med solen i början! Sola inte för länge, även om du saknat solen under vinterhalvåret. Ge pigmentcellerna tid att vakna till liv.
  • Börja alltid med solskyddsfaktor SPF 50. Efter ett par veckor, när hudens naturliga skydd kommit igång, kan du succesivt sänka solskyddsfaktorn.
  • Använd dock alltid minst SPF 30-50 i ansiktet.
  • Ta betakaroten och en multivitamintablett varje morgon. Det skyddar mot soleksem. Vi har marknadens bästa veganska vitaminer samt tillskott.
  • Peela dig regelbundet, minst 3 ggr i veckan. Du kan peela din kropp som vanligt, men var försiktig med ansiktet. Fråga gärna din hudterapeut vad som passar just din hud.
  • Smörj in dig med fukt minst 2 ggr per dag.
  • Be din hudterapeut om hjälp när det gäller hemmaprodukter. Vissa kan till exempel få fetare hy under sommaren, och det går att balansera den ökade fettproduktionen med korrekt hudvård.
  • Se till att ha Aloe Vera till hands som en SOS-produkt, om du skulle råka bli lite röd. Undvik solen tills rodnaden har lagt sig, annars riskerar du att fjälla bort all färg.
  • Om du ska på en solsemester räcker det inte med lite solskyddsfaktor i din dagkräm eller smink!!

Lite solskyddsfaktor i din dagkräm eller ditt smink fungerar dock utmärkt som vardagsskydd. Det optimala är att ha mineralmakeup med SPF i sig. Det absolut bästa märket är Pur cosmetics, som inte täpper till huden. Kom bara ihåg att lägre solskyddsfaktor inte gör dig brunare, snarare tvärtom. Du riskerar att bränna dig och få permanenta hudskador. Att bli lite röd är inte ett tecken
på att ”din solbränna kommer snart”.

 

Vilken solskyddsfaktor ska jag välja?
Det finns olika typer av solskydd. Solkrämer innehåller olika slags filter som antingen är fysikaliska eller kemiska. En solkräms filter skall skydda mot både UVA- och UVB- strålning. Modern forskning har visat att skydd mot både UVA- och UVB-strålar faktiskt reducerar risken för hudcancer. Dessutom måste alla solskyddsmedel vara testade, så att man kan lita på att produkterna ger det skydd som det påstås.

Bioline Sundefense / Comfort Zone Sun Soul
Bioline Sundefense samt Comfort Zone Sun Soul  har det mest avancerade skyddet på marknaden. Med sina exklusiva och revolutionerande ingredienser samt högkvalitativa kemiska och fysiska solfilter, ger den ett garanterat skydd mot både UVA- och UVB-strålar. Sundefense och Sun Soul skyddar din hud samtidigt som den reducerar din huds åldrande. Den motverkar uppkomsten av rynkor, ålderstecken och hyperpigmenteringar. Den fungerar även utmärkt på problemhy, eftersom den också bearbetar akne. Bioline Sundefense samt Comfort Zone Sun Soul innehåller dessutom Tan-aktivator med nya unika ingredienser som ger dig att en fin och jämn färg. Dessaa solkräm har en underbar, rik och lättabsorberad formula som återställer fuktfattig och torr hud. Du kan tryggt använda Biolines och Comfort Zones säkra produkter för att skydda hela din familj, alla produkter är parabenfria.

Vissa utav våra produkter är vattenresistenta och det känns att skyddet är kvar efter ett dopp. Du bör ändå återapplicera efter bad eller om du svettas så att du verkligen är ordentligt skyddad. De är inte alls kladdiga samt lämnar ingen blank yta.

 

Ingen sol alls är inte heller bra. Använd ert förnuft. Var ute men akta så ni inte bränner er!

Ha en underbar sommar, njut i massor men glöm inte din solskyddsfaktor!

Kategorier: Tips & Råd