Varför har jag fortfarande acne när jag har passerat tonåren?

Varför har jag fortfarande akne fast jag passerat tonåren?

 • Varför blir jag aldrig av med mina pormaskar?
 • Varför är min hud fet och oljig när den ändå känns torr?
 • Varför ska bara JAG ha finnar och ingen annan jag känner?

Pormaskar uppstår på grund av överproduktion av fett. De dyker oftast upp i T-zonen, eftersom det partiet av ansiktet är mest utsatt för smuts och bakterier, som sen kryper in i porerna och ökar fettproduktionen. Ständigt dessa svarta prickar… Aldrig kan man känna sig fräsch och ren! Det värsta av allt – börjar man inte ta hand om sin hud på rätt sätt kan de övergå till finnar och akne. Bakterierna kommer inte att försvinna av sig själv. Du måste själv göra något åt saken.

Vuxenakne orsakas av samma sak som akne hos tonåringar:

 • Överflöd av fettproduktion och bakterier
 • Hormonella förändringar, även av den typen man kan få vid graviditet och menstruation
 • Större risk för akne om föräldrarna har haft det
 • Akne kan faktiskt fortsätta ända fram till 40 års-åldern

Lider du av akne är det viktigt att du tar tag i problemet idag! Det kommer inte att bli bättre av sig själv, bakterierna kommer att föröka sig och tyvärr kommer det att leda till akne-ärr, ytliga blodkärl och större porer.  Ju längre ti du går runt med akne, desto mer ojämn blir din hud, om den redan inte är det – missfärgningar, mörka och röda prickar –  som gör att du kommer att se mycket äldre ut.

Trött på att ständigt behöva täcka din hud med massor av smink?

Smink som dessutom gör aknen värre för att du täpper till huden? Och att ständigt behöva täcka pormaskarna? En foundation kryper in i porerna och gör faktiskt att dina pormaskar blir svartare! Hur du än vänder och vrider på det så blir det bara värre och du hamnar i en ond cirkel.

Du ska få massor med tips av mig som genast kommer få dig att känna mycket fräschare och äntligen bli fri från alla dina hudproblem!

Kanske har du besvärats av irriterande små bölder under huden som kryper upp till ytan – så pinsamt det är att gå runt med stora finnar i ansiktet? Frestelsen bara ökar att klia bort dem eller klämma sönder dem och få ut allt, i hopp om att de läker ut och är helt borta till dagen efter. Både du och jag vet att så inte är fallet… Kanske när man var yngre… J Tyvärr minskar cellförnyelsen med åren. Den akne eller finne du klämt ut kommer inte att läkas på flera veckor. Antingen har du kvar en böld som blir sårigt, rött och svullet eller så har du en till finne bredvid dagen efter. Kul, va…?

Den grundläggande orsaken till akne och finnar är en blockering i porerna och hårsäckarna som leder till en infektion. Hormonella förändringar leder till överproduktion av fett i talgkörtlarna och det blir svårare att bli av med akne. Även stress gör att akne triggas igång.

Acne är den vanligaste hudsjukdomen som finns och självklart drabbas tonåringar mest. Akne kan också komma när som helst i livet pga. av olika orsaker. Extrem akne kan i slutändan leda till depressioner, dåligt självförtroende, att man inte vill gå ut när man har en ”dålig finn-dag”, att man känner sig så ful och äcklig. Det är frustrerande och så orättvist att inte andra har det. Tonåringar blir mobbade i skolan och det är väldigt påfrestande.

De mest effektiva aknebehandlingarna minskar på fettproduktionen och öppnar porerna så det blir lättare att hålla hudytan fri från bakterier. Jag har i många år arbetat med aknepatienter och har hjälpt så många, att jag vet hur det känns och hur jobbigt det är. Därför är känslan av att kunna hjälpa er med dessa problem så underbar!

De största misstag många gör som förvärrar akne

 1. Man ”torkar ut huden” för att man tror att om finnar och akne blir torra så dör de. Sluta genast! Dina finnar och din akne kommer inte att försvinna bara för att du slutar att ge huden fukt. Det du behöver är en bakteriedödande effekt, inte att torka ut din hud. Rätt rengöring och hudvårdsprodukter ger den bakteriedödande effekt som så småningom gör att aknen ger upp och dör ut. När du torkar ut huden blir det bara värre, för du ger huden ett till problem. Du gör den fuktfattig!
 1. Man använder alkohol, vilket återigen bara torkar ut ytan. FEL! En bakteriedödande effekt måste vara djupare än så, inte bara ytlig. Det finns väldigt effektiva produkter med den effekten, och du kommer snart att få veta vad som är bäst för dig.
 1. Man slutar att använda krämer för att man tror att man får fetare hud av krämer, och att det gör aknen värre. NEJ! Rätt kräm med rätta ingredienser för din hud kommer att förbättra din hud – inte göra aknen värre.
 1. Man sover med smink. Inte bra! Smink möglar, går in i dina porer, bakterierna ökar och din akne blir värre.
 1. Man tar starka mediciner som kan ge hela kroppen massor av onödiga biverkningar och eventuellt men för resten av livet.
 1. Man använder starka preparat som förstör den osynliga skyddsbarriär vi har. Förstör man den, försämras chansen för huden att bekämpa akne och finnar

Jag kan fortsätta att skriva 100 punkter till om många konstiga saker jag hört under åren, men dessa är de vanligaste. Och jag vill hellre skriva ned alla underbara tips som kommer att förbättra din hud!

 

Tips som gör dig fri från akne och finnar

 • Träna regelbundet, sov bra, ät rätt och stressa mindre. Vid stress kan kroppen öka androgena hormoner vilket gör att du får mer akne och finnar!
 • Sprita av din mobil och dina glasögon. De innehåller mycket bakterier och kommer i kontakt med din hud, vilket kan leda till mer finnar och akne.
 • Använd mineral make-up så täpper du inte huden, du förlänger bara din hudvård. Med mineral make-up blir det mycket mer än bara smink.
 • Se till att ha en egen ansiktshandduk, du vill väl inte förvärra din akne med att använda en handduk som innehåller andras bakterier?
 • Din hud måste andas och rengöras varje kväll och morgon! Välj rätt rengöring och tvätta ansiktet med ljummet vatten och använd en kräm som ger fukt och har en normaliserande effekt på fettproduktionen.
 • Använd produkter med lågt PH värde. Högt PH-värde (basiskt) triggar igång fettproduktionen och drar till sig bakterier. Dina finnar och din akne blir alltså värre.
 • Byt ut ditt örngott ofta så att du inte samlar på dig mer bakterier.
 • Pilla inte på ansiktet med smutsiga fingrar! Kläm inte själv, låt en expert sköta det istället. Det är jätteviktigt att pormaskar kläms på rätt sätt, annars kan du få akne-ärr och mer finnar, för oftast får man inte ut allt själv.
 • Använd inte en foudation-svamp, de blir snabbt fulla med bakterier. Använd hellre en borste som du tvättar regelbundet.
 •  En solbränna är bara tillfällig och kan förvärra din akne. Värme och fukt ökar fettproduktion och drar till sig bakterier, så du får mer finnar efteråt. Ibland är det svårt att undvika solen, använd hög solskyddsfaktor, minst 30. Gärna en som inte täpper till huden. En bra solskyddsfaktor hittar du hos din hudterapeut. Utsätts du för mycket värme och fukt, då är det extra viktigt att du verkligen rengör huden ordentligt varje morgon och kväll.

Du ska alltid ta vitamin- och mineraltillskott, men det är extra viktigt att komplettera din kost med dessa vitaminer:

 • C- vitamin
 • Antioxidanter som stärker huden och påskyndar läkningen
 • Apelsiner, jordgubbar, spenat och tomater
 • B5- vitaminer (samt B1 B2 B3 B5 B6)

Mat och mineraler som reducerar akne, stärker immunförsvaret, ökar blodcirkulationen och minskar stress

 • Vetegroddar, gurkmeja, ingefära, havregrynsgröt, fullkornsvete, mejeriprodukter, lever, fisk och ägg
 • Zink

Mat som minskar fettproduktionen och hjälper läkningsprocessen

 • Spannmål, nötter, pumpafrön, frön, böner och linser
 • Undvik kost som har en inflammatorisk effekt på kroppen, såsom gluten, socker, griskött, snabbmat samt ohälsosam fett
 • Pau Darco, ett välgörande örtte

Jag försöker dricka Pau Darco varje kväll. Dels för att jag älskar te, men också för dess underbara smak och den lugnande effekt det har på mig. Märket kommer från Sydamerika och hjälper mig både invärtes och utvärtes. En perfekt avslutning på en lång dag när jag vill finna lugnet och varva ner. Pau Darco är en tusenårig gammal skatt med fantastisk livskraft. En huskur som spreds från husläkare till husläkare, ända fram till vår tids naturmedicin och läkekonst.

Det finns inga genvägar, inga mirakel. Det som krävs är att du får rätt recept – rätt behandlingar och produkter för just din hudtyp – det kommer att förbättra din akne! Vi kan acne, vill du ha hjälp så hör bara av dig!

Nyhetsbrev

Följ oss!

Reco

est. 2001